Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-09@08:01:40 GMT

وقتی یار کمکی مدارس دولتی دردسرساز می شود

تاریخ انتشار: ۶ شهریور ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۹۲۲۱۳۵

وقتی یار کمکی مدارس دولتی دردسرساز می شود

به‌ گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، در اواخر دهه ۶۰ و در سال های نخستین پس از جنگ تحمیلی، چالش های متعددی گریبان گیر وزارت آموزش و پرورش کشور بود و مشکلاتی نظیر کمبود بودجه و امکانات برای پاسخ به نیاز های آموزشی میلیون ها دانش آموز، سبب شد اختیاراتی در امر آموزش از سوی دولت به بخش خصوصی تفویض شود و در پی اجرای طرح خصوصی سازی آموزش و پرورش، مدارسی تحت عنوان غیرانتفاعی شروع به کار کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدارس غیرانتفاعی که سال ها تعدادشان در حال افزایش بوده، مبالغی را به عنوان شهریه از والدین دانش آموزان دریافت می کنند و بر خلاف مدارس دولتی، تحصیل در آنها از ابتدا رایگان نبوده است. هر چند بسیاری از موسسان مدارس غیرانتفاعی ادعا می کنند مبالغ دریافتی صرف هزینه های جاری این مدارس می شود و دانش آموزان آنها از سطح علمی و آموزشی بالاتری به نسبت دانش آموزان مدارس دولتی برخوردارند، اما به نظر می رسد، شهریه های میلیونی بعضی از این مدارس با خدماتی که ارایه می دهند، همخوانی نداشته باشد، چرا که تعدادی از این موسسات غیرانتفاعی، در ساختمان های اداری یا مسکونی که تغییر کاربری داده اند و استخدام نیرو هایی که گاه بی تجربه و گاه دل خسته از امر آموزشند، کلاس های درس خود را دایر کرده و شرایطی ایجاد کرده اند که به نظر نمی رسد برای آموزش و پرورش دانش آموزان، مناسب باشد.

مدرسه، دولتی یا غیرانتفاعی؟

مدارس غیرانتفاعی همچنان که اشاره شد در اواخر دهه ۶۰، با هدف ارتقا کیفیت آموزش و کاهش فشار های مالی و سنگینی بار مسئولیت بر روش وزارت آموزش و پرورش، تشکیل شدند. طرح تشکیل این مدارس از ابتدا موافقان و مخالفان خود را داشت؛ موافقانی که معتقد بودند انتقال بخشی از فشارهای وارده بر پیکره آموزش و پرورش دولتی به بخش خصوصی موجب ارتقای سطح کیفی آموزش در کشور می شود و مخالفانی که می گفتند خصوصی سازی آموزش و پرورش سبب افزایش شکاف طبقاتی در جامعه می شود چرا که دانش آموزان متمکن با تحصیل در مدارس غیر دولتی از امکاناتی در زمینه آموزش و پرورش، برخوردار می شوند که امکان ایجاد آنها برای دانش آموزان مدارس دولتی وجود ندارد.

پس از سه دهه تجربه خصوصی سازی آموزش و پرورش نگرانی های تازه ای در خصوص فعالیت مدارس غیر انتفاعی مطرح می شود.‌ چندی پیش «محمدمهدی زاهدی» رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، در گفت وگو با رسانه ها اعلام کرد «مدارس دولتی به مراتب خیلی بهتر از مدارس غیر انتفاعی هستند و والدین فریب زرق و برق این مدارس را نخورند.» زاهدی همچنین تاکید کرد طبق گزارش های به دست آمده از بازدید های صورت گرفته از این مدارس می توان گفت، برخی مدارس خیلی معروف در تهران شهریه های بیشتر از ۲۰ میلیون تومان می‌گیرند ولی این مدارس تنها زرق و برق دارند و از نظر محتوایی و کیفیت آموزشی به مراتب از یک مدرسه معمولی دولتی پایین‌تر هستند.

آن چه از صحبت های رییس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس برداشت می شود، این است که تعدادی از مدارس غیرانتفاعی، نه تنها از جنبه آموزش علمی و محتوایی، دارای استاندارد های تعریف شده از سوی وزارت آموزش و پرورش نیستند و فضای مناسبی برای پرورش ذهنی و اجتماعی دانش آموزان فراهم نکرده اند، بلکه صرفا به محلی برای کسب درآمد های نجومی تبدیل شده اند؛ در آمدهایی که به نظر می رسد، از هزینه های مصرفی در این مدارس، بسیار فراتر باشد. همچنین گفته می شود آمارهای ارایه شده از درصد قبولی دانش آموزان مدارس غیر دولتی در امتحانات نهایی که به صورت سراسری و کشوری برگزار می شود، نشان می دهد دانش آموزان این مدارس امسال از بین ۱۲ نوع مدرسه فعال در کشور، در رتبه آخر قبولی در این امتحانات قرار گرفته اند و در پی این عدم موفقیت، ابهاماتی در خصوص تخلفاتی مانند نمره فروشی در بعضی از مدارس غیردولتی شکل گرفته است‌.

علاوه بر آن، بعضی مدارس غیردولتی ادعا می کنند که دانش آموزانشان در کنکور میزان قبولی بالایی داشته اند، این در حالی است که بعضی از این مدارس دانش آموزان را با شرط معدل بالا ثبت نام می کنند و درصد بالای قبولی در کنکور، زمانی می تواند ویژگی مثبت این مدارس قلمداد شود که دانش آموزان معمولی و با معدل پایین‌، پس از ثبت نام و آموزش در این مدارس، موفق به کسب رتبه های برتر در کنکور شوند.

لزوم نظارت جدی تر بر فعالیت مدارس غیر انتفاعی

آموزش و پرورشِ نیروی انسانی، مبنای مهمی برای پیشرفت و توسعه همه جانبه در هر کشور است و برای آموزش نیرو های انسانی متخصص در هر حوزه، ضرورت وجود کادر آموزشی مجرب و معلمان و مربیان دوره دیده، غیر قابل انکار است.

همچنین محیط مدارس باید دارای ویژگی های مناسبی برای آموزش و پرورش دانش آموزان باشد. در همین حال، فراهم کردن امکانات مناسب آموزشی و صرف بودجه های بیشتر در حوزه آموزش و پرورش عمومی‌، بر خلاف تصور برخی، یک هزینه بی بازگشت نیست، چرا که به نظر می رسد برای توسعه و آبادانی کشور، راهکاری به غیر از سرمایه گذاری در امر توسعه منابع انسانی، وجود نداشته باشد.

در این میان، با توجه به این که امر آموزش هزینه ها و فشارهای سنگینی را به دولت تحمیل می کند، ممکن است حرکت آموزش و پرورش به سمت خصوصی سازی، به شرط نظارت دقیق بر عملکرد مدارس خصوصی، بتواند یاری دهنده دولت جهت توسعه آموزش و اداره مدارس و دانش آموزان کشور باشد. در این باره اما، به جهت حساسیت و اهمیت موضوع آموزش و پرورش، ضروری است نگاهی دوباره به شیوه عملکرد مدارس خصوصی انداخت. ارزیابی کیفیت اداره مدارس غیردولتی و برخورد با تخلفات صورت گرفته در برخی از این مدارس، می تواند بهبود دهنده شرایط نامطلوب بعضی مدارس غیرانتفاعی باشد.

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سازمان خصوصی سازی مدارس غیر دولتی آموزش و پرورش وزارت آموزش و پرورش

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۹۲۲۱۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

باشگاه خبرنگاران پلیس در اردبیل راه اندازی شد

به گزارش خبرنگار مهر، فرمانده انتظامی استان اردبیل بعدازظهر دوشنبه در مراسم افتتاح باشگاه خبرنگاران پلیس در اردبیل اظهار کرد: در تولید و گسترش امنیت و حس خوشایند در این زمینه خبرنگاران و صاحبان رسانه‌ها نقش آفرین اصلی هستند و امیدواریم این حرکت توسعه نظم و امنیت را در جامعه منجر شود.

سردار جواد تقوی خاطرنشان کرد: پیش از این در قالب همیاران پلیس تعامل و ارتباط خوبی را با مجموعه آموزش و پرورش داشتیم که آثار مثبت این فعالیت را در کاهش وقوع جرایم به ویژه به حداقل رساندن تخلفات راهنمایی و رانندگی در بین خانواده‌ها شاهد بودیم.

وی اهمیت کار زیربنایی را با محوریت مدارس در گسترش مفاهیم ارزشی و انسانی یادآور شد و بیان کرد: ما باید تمامی فعالیت‌های آموزشی و فرهنگسازی را از دل مدارس آن هم در گروه‌های سنی پایه آغاز کنیم تا در فرآیند رشد نوجوانان و جوانان این آموزش‌ها مؤثر و تأثیرگذار باشد.

فرمانده انتظامی استان اردبیل افزود: با همراهی دانش آموزان خبرنگار پلیس بیش از هر زمان دیگر به وظیفه خطیر خود مسلط عمل کرده و انتظار بهبود فرآیندها را داریم.

در این مراسم مدیرکل آموزش و پرورش استان اردبیل نیز بر اهمیت جهاد تبلیغ و تبیین اشاره و اظهار کرد: خبرنگاران و اصحاب رسانه در این سنگر نقش آفرین اصلی هستند.

کلام الله صفری خاطرنشان کرد: دانش آموزان در کنار حضور مؤثر در سنگر تعلیم و تربیت در فعالیت‌های فرهنگی، هنری و ورزشی نقش آفرینی می‌کنند که این خود حرکتی پسندیده و شایسته به نظر می‌رسد.

کد خبر 6098671

دیگر خبرها

  • توانمندسازی معلمان مدارس غیر دولتی سمنان در دستور کار است
  • تلاش برای تحویل ۱۲ هزار کلاس درس تا پایان امسال
  • باید از دالان کنکور به اشتغال دست پیدا کنیم
  • خبر مهم آموزش و پرورش برای دانش‌آموزان و معلمان
  • باشگاه خبرنگاران پلیس در اردبیل راه اندازی شد
  • ۲۰ چمن ورزشی ویژه دانش آموزان در زنجان افتتاح شد
  • کمبود ۷۰ هزار مشاور و نیروی پرورشی در مدارس/ برنامه‌ریزی برای اوقات فراغت دانش‌آموزان
  • کمبود ۷۰ هزار مشاور و نیروی پرورشی در مدارس 
  • آغاز ثبت‌نام کلاس اولی‌ها از چهارشنبه
  • نخستین سرویس مدرسه تهران مخصوص بچه‌پولدارها بود